800γρ. κιμά (μοσχαρίσιο ή αρνίσιο)
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φύλλα δάφνης
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού μπαχάρι σκόνη
αλάτι -πιπέρι
2 κουτ.σούπας worcestershire sauce (προαιρετικά)
1/2 ποτήρι κόκκινο κρασί (προαιρετικά)
1 φλυτζάνι κατεψυγμένα λαχανικά (αρακάς,καρότο, φασολάκια) (ή φρέσκα )
1,5 κιλό πατάτες ξεφλουδισμένες και βρασμένες
250γρ. χυμό ντομάτας
2/3 φλυτζανιού γάλα
2 κουτ. σούπας βούτυρο
100γρ. τριμμένη παρμεζάνα
ελαιόλαδο
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, φύλλα δάφνης, την κανέλα, το μπαχάρι, την worcesershire sauce και αν θέλουμε σβήνουμε με κόκκινο κρασί. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και λίγο νερό και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς. Θέλουμε να είναι όσο πιο στεγνός γίνεται από υγρά. Αν έχει υγρά τον σουρώνουμε με την τρυπητή κουτάλα και τον στρώνουμε σε ένα πυρέξ. Στην ίδια κατσαρόλα που άδειασε βάζουμε 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν λίγο. Τα απλώνουμε πάνω από τον κιμά, πάλι χωρις τα υγρά τους. Απο πάνω απλώνουμε την τριμμένη παρμεζάνα. Σε ένα μπώλ λιώνουμε τις βρασμένες πατάτες, προσθέτουμε το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Αν είναι πολύ σφιχτός ο πουρές προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη και ανακατεύουμε. Στρώνουμε πάνω-πανω στο πυρέξ και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά στους 200 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο.
