4 μεγάλα πράσινα μήλα
1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
3 μεγάλα αυγά (ή 4 μικρά)
3/4 φλυτζανιού ζάχαρη λευκή ή μαύρη
2 κουτ. σούπας μαύρη ζάχαρη
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/2 κουτ. γλυκού κανέλα
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1/4 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο
1 πρέζα αλάτι
1 φακελάκι βανίλια
σταφίδες (πραιρετικά)
καρύδια (προαιρετικά)
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Κόβουμε τα μήλα σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε ένα μπώλ με το χυμό λεμονιού. Προσθέτουμε τις 2 κουταλιές της σούπας μαύρη ζάχαρη και τη μισή απο την κανέλλα. Ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε στρογγυλή φόρμα 24εκ. απο πάνω στρώνουμε τα μήλα.
Χτυπάμε στο μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη και τη βανίλια για 8-10 λεπτα.
Ανακατεύουμε το αλεύρι, τα μπαχαρικά και το αλάτι και προσθέτουμε με μία σπάτουλα σιγά σιγά στο μίγμα των αυγών. Αν θέλουμε προσθέτουμε σταφίδες ή καρύδια (ή και τα δύο). Απλώνουμε τη ζύμη πάνω στα μήλα και ψήνουμε για 50 λεπτά στους 180 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και αναποδογυρίζουμε. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με ζάχαρη άχνη και άν θέλουμε με μία μπάλα παγωτό.