Διατροφολόγος Ειρήνη Γάλλου

Για το σιρόπι:

3/4 φλυτζανιού καστανή ζάχαρη

1/2 φλυτζάνι νερό

1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1/4 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1 μικρό κομμάτι στίκ κανέλας

λίγοι σπόροι κόλιανδρου

1 πρέζα γαρύφαλλο σε σκόνη

2 κουτ. σούπας σκούρα καραμέλα

1/2 κουτ. σούπας χυμό λεμόνι

1/2 κουτ. σούπας χυμό λάιμ

1/2 κουτ. σούπας καφέ φίλτρου

λίγες σταγόνες απόσταγμα βανίλιας

ανθρακούχο νερό (περίπου 1 λίτρο για κάθε 1/2 φλυτζάνι σιροπιού)

 

Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε την καστανή ζάχαρη με το νερό. Το αφήνουμε ίσα-ίσα να βράσει. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, το ξύσμα πορτοκαλιού, το στίκ κανέλας, τους σπόρους κόλιανδρου και το γαρύφαλλο. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για 5 λεπτά συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε τη σκούρα καραμέλα, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει εντελώς και μετά σουρώνουμε για να φύγουν τα κομματάκια. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον χυμό λάιμ, τον καφέ και το εκχύλισμα βανίλιας. Ανακατεύουμε και το σιρόπι μας είναι έτοιμο. Για το σερβίρισμα ανακατεύουμε 1/2 φλυτζάνι από το σιρόπι με 1 λίτρο κρύο (κατά προτίμηση) ανθρακούχο νερό. Σερβίρουμε με πάγο και 1 φετα λεμονιού.

 

 

Σπιτικό αναψυκτικό τύπου Cola

Η Κάρτα Συνταγής δημιουργήθηκε με WP Delicious