Διατροφολόγος Ειρήνη Γάλλου

1 φλυτζάνι γλουτένη σίτου

1/4 φλυτζάνι διατροφική μαγιά

2 κουτ. σούπας αλεύρι ρεβυθιού

1 κουτ. γλυκού καπνιστή πάπρικα

1 κουτ. γλυκού σκόρδο σκόνη

1/2 κουτ. γλυκού μαραθόσπορο

1/2 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό

1/2 κουτ. γλυκού ξερό φασκόμηλο

1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο (αν δε θέλουμε να είναι καυτερό βάζουμε τη μισή ποσότητα)

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

3/4 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών (ή νερό)

2 κουτ. σούπας σόγια σως

2 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας

1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

 

Σε ένα μεγάλο μπώλ ανακατέυουμε  τη γλουτένη, τη μαγιά, το αλεύρι ρεβιθιού, την πάπρικα, το σκόρδο, το μαραθόσπορο,  το θυμάρι, το φασκόμηλο, το μπούκοβο και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπώλ ανακατεύουμε το ζωμό λαχανικών (ή το νερό), τη σόγια σως, την πάστα ντομάτας και το ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το μίγμα με τα υγρά στο μεγάλο μπώλ με τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε καλά και ζυμώνουμε για 5 λεπτά μέχρι  η ζύμη να γίνει ελαστική. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 4 μέρη και πλάθουμε το κάθε κομμάτι σε σχήμα λουκάνικου. Τυλίγουμε κάθε λουκάνικο σε αλουμινόχαρτο, γυρνώντας τις άκρες καλά για να παραμείνει το σχήμα. Τοποθετούμε τα 4 λουκάνικα σε καλάθι ατμού πάνω σε μία κατσαρόλα με νερό ή σε σχάρα για μαγείρεμα στον ατμό. Τα ψήνουμε με το αλουμινόχαρτο στον ατμό για 30-40 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα τα ξετυλίγουμε από το αλουμινόχαρτο και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Αν θέλουμε τα “περνάμε” για λίγο από ένα αντικολλητικό τηγάνι για να γίνουν πιό τραγανά εξωτερικά.

 

Η Κάρτα Συνταγής δημιουργήθηκε με WP Delicious