Αν έχουμε διαβήτη μπορούμε να καταναλώνουμε γλυκά, αλλά με μέτρο και στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Ο έλεγχος της πρόσληψης γλυκών τροφών είναι σημαντικός για τη διαχείριση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να ενσωματώσουμε γλυκές γεύσεις στη διατροφή μας χωρίς να επηρεάσουμε αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου αίματος:
Προτιμάμε φυσικές πηγές γλυκαντικών: Αντί να προσθέσουμε ραφιναρισμένη ζάχαρη, επιλέγουμε φυσικά γλυκαντικά όπως φρούτα (π.χ. μήλα, πορτοκάλια, φράουλες), μέλι, σιρόπι αγαύης, φρουκτόζη, στέβια ή μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο. Μπορούμε επίσης να επιλέξουμε υποκατάστατα ζάχαρης, όπως ζαχαρίνη, ασπαρτάμη ή ξυλιτόλη οι οποίες παρέχουν γλυκιά γεύση χωρίς να επηρεάζουν σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
Προσαρμόζουμε τις μερίδες: Ο έλεγχος των μερίδων είναι σημαντικός. Μπορούμε να απολαύσουμε μικρές ποσότητες γλυκών τροφών ως μέρος του γεύματος μας ή να επιλέξουμε ελαφρώς γλυκές εναλλακτικές επιλογές, όπως γιαούρτι με φρούτα ή αμύγδαλα. Είναι σημαντικό το γλυκό να καταναλωθεί μετά από το γεύμα ώστε το σάκχαρό μας να είναι ήδη σε υψηλά επίπεδα και να μην ανέβει απότομα.
Συνδυάζουμε το γλυκό μας με πρωτεΐνες ή ινώδης τροφές. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να αργήσει η απορρόφηση της γλυκόζης, ελαττώνοντας την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.
Είναι επίσης σημαντικό να συμβουλευτούμε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο μας για ατομικές συστάσεις σχετικά με τη διαχείριση του διαβήτη και την κατανάλωση γλυκών τροφών, καθώς κάθε περίπτωση διαβήτη είναι διαφορετική και οι συστάσεις διατροφής πρέπει να προσαρμοστούν στην περίπτωσή μας.