1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 2% (ή και 0% αν προτιμάμε)
1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι
(προαιρετικα: άνιθο, φρέσκο κρεμμύδι, πιπέρι, σχοινόπρασο, σκόνη σκόρδο)
Σε ένα μπώ΄λ ανακατεύουμε καλά το γιαούρτι με το αλάτι. Αν θέλουμε προσθέτουμε και τα μυρωδικά της αρεσκίας μας. Σε ένα σουρωτήρι βάζουμε ένα τουλπάνι (ή μια μαξιλαροθήκη ανοιχτή αν δεν έχουμε τουλπάνι) και ρίχνουμε μέσα το γιαούρτι. Κλείνουμε καλά απο πάνω και όπως είναι (μαζί με το σουρωτήρι και ένα μπώλ απο κάτω για τα υγρά) το βάζουμε στο ψυγείο για 48 ώρες. Είναι έτοιμο να το καταναλώσουμε. Διατηρούμε στο ψυγείο σε κλειστό τάπερ ή δοχείο. Επειδή σεν έχει λιπαρά κρατάει για περίπου 1 εβδομάδα.