2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένη
2 καρότα ψιλοκομμένα
2 στικς σελερι ψιλοκομμένα
3 κουτ. σούπας πάστα ντομάτας
1/2 ποτήρι vegan κόκκινο κρασί
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
500γρ. βρασμένες φακές
3 φλυτζάνια χυμό ντομάτας
500γρ. σπαγγέτι (με ή χωρίς γλουτένη)
αλάτι
πιπέρι
1 πρέζα ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
αποξηραμένο βασιλικό
Σε ένα μεγάλο τηγάνι (ή γουόκ) σωτάρουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι με το ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν προσθέτουμε το καρότο και το σέλερι. Σωτάρουμε για 5 λεπτά και σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε την πάστα ντομάτας και αφήνουμε να μαγειρευτούν. Όταν εχουν μαλακώσει τα λαχανικά προσθέτουμε τις φακές και το χυμό ντομάτας. Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, 2 φύλλα δάφνης, λίγο βασιλικό και μια πρέζα ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σιγοβράσει για 20-30 λεπτά. Εν τω μεταξύ βράζουμε το σπαγγέτι al dente. Κρατάμε λίγο νερό από το βράσιμο και προσθέτουμε λίγο στη σάλτσα πριν βάλουμε το σπαγγέτι.